top of page

Nejčastější dotazy zákazníků

Aktualizováno: 14. 3.

1. Jaké atypické tvary plachet můžete vyrobit?

Jsme schopni vytvořit plachty ve všech možných tvarech, od jednoduchých obdélníků a čtverců po trojúhelníkové tvary, lichoběžníky, případně i složitější mnohoúhelníky.

2. Jaké jsou maximální rozměry, které zhotovujete?

·         Čtverec / obdélník - nejdelší strana max. do 10 m

·         Rovnostranný trojúhelník - max. 7 m

·         Rovnoramenný trojúhelník - 6 x 7 m

·         Pravoúhlý trojúhelník - délka odvěsen max. 7 x 4,5 m

·         Jiný atypický tvar - na základě telefonické konzultace s našim specialistou


3. Mám zájem o nadrozměrnou plachtu.

Co jsou vlastně nadrozměrné plachty? Jedná se o plachty větší než 3 metry. Avšak s jejich velikostí přichází i zvláštní požadavky na jejich instalaci a údržbu.


Je důležité si uvědomit, že nadrozměrné plachty potřebují více než jen standardní kotvení v rozích. Je nezbytné zabezpečit je na více místech, aby byla zajištěna jejich stabilita a odolnost vůči větru a ostatním povětrnostním podmínkám. Při silném větru je dokonce vhodné plachtu odinstalovat, abychom předešli jejímu poškození.


Pro dosažení optimálního napnutí a vzhledu nadrozměrné plachty doporučujeme použít projmutí, což zaručí rovnoměrné rozložení napětí po celé ploše. Tento krok zajistí nejen lepší estetiku, ale také prodlouží životnost plachty.


Při plánování instalace nadrozměrné plachty je klíčové pečlivě zvážit vhodné místo pro její ukotvení. Doporučujeme vyhnout se použití nekvalitních, nestabilních opěr, sloupků nebo slabých trámů. Zajištění pevné a spolehlivé podpory je zásadní pro dlouhou životnost a bezpečnost vaší plachty.


4. Co když je Váš poptávkový formulář pro moji plachtu nedostačující?

Pokud je Vaše plachta jiného než čtvercového, případně obdélníkového tvaru, nebo máte speciální požadavky na kotvení, pak v procesu vyplňování poptávkového formuláře nahrajte na kartě "Zvolte rozměry plachty" výkres, jak by měla plachta vypadat.

5. Co vše bych měl/a znázornit na nákresu, pokud je Váš poptávkový formulář nedostačující, nebo ho chci odeslat jako přílohu?

V takovém případě by mělo být z nákresu patrné, o jaký tvar se jedná. Dále by měl být nákres řádně okótován, tedy aby obsahoval tyto informace:

·         délky stran

·         pravoúhlý trojúhelník - délka přepony

·         lichoběžník/mnohoúhelník - délka úhlopříček a vnitřní úhly

·         kotvení v rozích - jestli ve tvaru "D" nebo šroubovací karabina

·         naražené kroužky - znázornit na které straně/stranách budou, kolik kusů, s jakým vnitřním průměrem (10/17/40 mm) a rozteč - vzdálenost mezi jednotlivými kroužky

·         tunýlek - znázornit na které straně/stranách budou, jak má být tunýlek široký, případně kolik má být centimetrů od okraje plachty

·         odtokové dírky - znázornit přibližnou polohu, kde mají být, případně počet takových dírek

6. Jak mám mít plachtu vypnutou/spádovanou?

Rovnoměrně napněte tkaninu působením stejné síly na všechny rohy.

Výhody dobře napnuté plachty jsou:

·         lepší odolnost proti větru

·         nevytvářejí se vodní kapsy

·         menší riziko roztržení

·         čistší estetický výsledek

·         lepší odvod vody



Pro správný odtok dešťové vody je dobré mít výškový rozdíl mezi stranami, zvláště u nepromokavých plachet minimálně 80 cm. Čím větší sklon, tím lepší odtok vody, zvláště u plachet nad 20 m2



7. Jaká je odolnost plachty vůči povětrnostním podmínkám?

Pokud je plachta kvalitně vypnutá a dobře spádovaná, garantujeme odolnost i proti opravdu silnému větru. Pokud je jedna ze stran delší než 4 metry, zhotovujeme tzv. projmutí, tedy obloukovou výseč strany. Tímto je docíleno efektu, že je plachta elastická a riziko že se plachta potrhá se snižuje na minimum.

8. Nevím si s něčím rady, nebo bych potřeboval poradit. Jak se s Vámi spojím?

Jsme tu každé pondělí-pátek v čase 7:00-15:00 hod, s výjimkou státních svátků a celozávodní dovolené. Pokud je plachta jednoduchého tvaru a máme veškeré potřebné podklady, jsme schopni vypracovat cenovou nabídku a odeslat ji společně s rekapitulací, jak bude výsledná plachta vypadat. V případě že nám bude něco nejasné, nebo bude plachta atypického tvaru/náročnějšího požadavku, sami se s Vámi spojíme a zkonzultujeme další postup.

9. Za jak dlouho mi plachta dorazí a jak probíhá platba?

Pokud se Vaše a naše představy o tom, jak by plachta měla vypadat shodnou, bude Vám do 5 pracovních dnů od potvrzení cenové nabídky zaslána zálohová faktura ve výši 50 - 100 procent v závislosti na cenovém rozpětí. Po obdržení platby do 14 dnů plachtu vyrobíme a expedujeme na fakturační nebo dodací adresu službou DPD. Případný doplatek bude uhrazen formou dobírky.

10. Provádíte instalaci stínících plachet?

Je nám líto, ale instalaci plachet neprovádíme.

11. Na mé plachtě se tvoří lavory s vodou nebo je prověšená. Co s tím?

V takovém případě bude s největší pravděpodobností chyba ve vypnutí nebo špatném sklonu. Plachtu je třeba napnout na všech kotvících bodech stejnou silou a mít dostatečný sklon pro dobrý odtok vody, alespoň 80 cm.


48 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page